Bajnai: Orbánova vláda musí odísť, aby milióny Maďarov zostali

10.02.2013 Celý región

Budapešť 9. februára (spravodajca TASR) - Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána vládne zle a musí odísť, aby milióny Maďarov mohli zostať a prosperovať doma. V súčasnosti 500.000 Maďarov žije a pracuje v zahraničí, vyhlásil dnes v Budapešti predseda Spolku domov a pokrok, jeden zo zakladateľov volebného hnutia Spolu 2014 - expremiér Gordon Bajnai.

Bajnai pred vyše 1200 priaznivcami v budínskom parku Millenáris na masovom mítingu hnutia oznámil, že z hnutia vznikne čoskoro strana, aby "v roku 2014 na strane demokratickej opozície vznikla jediná silná otvorená strana". Orbánova vláda je podľa jeho slov vládou beznádeje, preto treba založiť koalíciu nádeje.

"Zišli sme sa tu dnes vlastenci, demokrati, občania, pretože chceme žiť v normálnej krajine. Záleží nám na našej domovine a presne poznáme svoje práva. Preto ak vláda robí zle svoju prácu, tak ju odvoláme. Táto vláda robí zle svoju prácu. Režim Viktora Orbána musí odísť, aby zostali milióny ľudí vo svojej rodnej zemi, vo svojej vlasti," povedal opozičný politik.

Bajnai poznamenal, že aj tí chcú žiť v normálnej krajine, ktorí to teraz riešia tak, že si kúpia letenku nízkonákladovej leteckej spoločnosti a nájdu si normálnu krajinu. "Do zahraničia odišlo 500.000 Maďarov, dvojnásobne viac ako v roku 1956 po potlačení protikomunistickej revolúcie," podotkol.

"Týchto pol milióna ľudí je totožných s úbytkom populácie v priebehu 25 rokov. Preto dnes nestačí hovoriť iba o tom, ako poslať túto vládu preč, ale aj o tom, ako prilákať späť ľudí, ktorí odišli do zahraničia v uplynulých dvoch rokoch," povedal expremiér, podľa ktorého po roku 2014 Maďarsko vyšle dôležitý odkaz všetkým Maďarom, ktorí v beznádeji odišli, ale aj tým, ktorí zostali doma, že ich nádej a ich budúcnosť je v Maďarsku. O tom bude program novej vlády po roku 2014, dodal.

Maďarská socialistická strana (MSZP) nemá dosť voličov, aby vymenila vládu, je nedôveryhodná k zmene režimu a nemá odbornosť na vládnutie, dodal expremiér.

Okrem Bajnaiho vystúpili s prejavom aj ďalší zakladatelia hnutia - spolupredseda Solidarity Péter Kónya a predseda facebookovej skupiny Milión ľudí za slobodu maďarskej tlače (Milla) Péter Juhász.

Kónya zdôraznil nutnosť rozšírenia práv zamestnancov, zavedenie viacerých sadzieb dane z príjmov fyzických osôb, zvýšenie minimálnej mzdy, ale aj predĺženie doby vyplácania podpory v nezamestnanosti.

Podľa Juhásza MSZP by síce rada viedla opozičné strany, k tomu by však potrebovala viac pokory. Do parlamentných volieb v roku 2014 chce Spolu 2014 získať ďalší milión priaznivcov.

Bajnai 23. októbra 2012 v Budapešti na protivládnom masovom zhromaždení avizoval založenie hnutia, ktorým podľa jeho vyjadrenia vzniká v Maďarsku nový politický stred. Jeho cieľom je obnoviť právny štát, solidaritu v spoločnosti, zosúladiť domov a pokrok, ale aj posilniť európske hodnoty.
 

Vyberte región